Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Disini saya ingin menceritakan serba sedikit tentang pencuci mulut .Dessert/pencuci mulut merupakan hidangan yang perlu dihidangkan atau disediakan selepas pelanggan menikmati hidangan berat. Ini kerana tanpa menghidangkan dessert,sesuatu menu itu selalunya boleh dianggap kurang lengkap.Dessert merupakan hidangan pencuci mulut yang terakhir selepas Appertizer/pembuka selera, soup/ sup dan Main Course / Hidangan Utama .Di antara contoh dessert popular barat ialah :
• sweet crust :(Cream Pie,Fruit Tartlet
•Pastry cream :(Inti Tartlets)
•Kek(cake):( Pineapple up side down, Span kek,Black forest cake)
• Custard :(Cream Caramel)
•Pudding :( Pudding Jagung)
•Cookies:( Biscuit Chocolate Chips)
•Pastri lapis :( Puff Pastry)
•Pastry rapuh asas :( Pai ayam )
No comments:
Post a Comment